BOT – Bedrijfsopvangteam

Interne opvang na traumatische gebeurtenis op het werk

BOT (bedrijfsopvangteam) wordt ook wel TCO (Team Collegiale Opvang) genoemd.

Steeds meer organisaties zien een belangrijke interne taak weggelegd voor  ‘hulpverlenende’ collega’s die opvanggesprekken kunnen voeren na een traumatische gebeurtenis op het werk.

In mijn training tot lid van zo’n Bedrijfs Opvang Team (BOT) leer je hoe je een collega het beste kunt opvangen, hoe je een opvanggesprek gestructureerd invult en een luisterend oor biedt. We leren je handelen volgens een agressieprotocol en instructies, maar gaan hierbij wel uit van jouw persoonlijke stijl. Doel is dat je als BOT-lid je collega’s op weg kunt helpen na een incident en kunt bijdragen aan het voorkomen van stress en ziekteverzuim.

Programma van onze BOT-Basistraining
We starten met een theoretische basis. Hoe herken je emoties? Kun je inschatten wat de mogelijke gevolgen zijn van een agressie-incident? Kun je er volledig zijn voor die ander en een echt luisterend oor bieden? En we kijken ook naar je eigen gevoelens die ontstaan bij het bieden van nazorg.

We gaan dieper in op technieken voor luisterend helpen tijdens een gesprek. We kijken naar de gespreksonderwerpen en naar de houding die je aanneemt.

Aan de hand van videomateriaal zie je hoe je de structuur in een gesprek kan opbouwen. Samen met je medetrainees spelen jullie afwisselend de rol van BOT-lid of collega die te maken heeft gehad met een agressie-incident. Zo ervaar je aan den lijve wat wel en wat niet prettig werkt.

Tijd om te oefenen met een acteur. De acteur zal in diverse rollen anders reageren op het agressie-incident en op de houding en het gedrag van de trainee met wie hij praat. Hierdoor voelt de situatie levensecht aan.

We leggen alle oefeningen op video vast. De opnames bespreken we met elkaar tijdens de training.

Duur:  2 dagen (aaneengesloten)
Aantal deelnemers:  maximaal 8
Kosten:  op aanvraag
Locatie:  in overleg

Meer informatie en/of een offerte?

Gerrit Bruil

0654625999

info@enigmareflexica.nl